HTML

Medve Megmondja!

Most megmondom, hogyan kell élni...! Mit egyél, mit igyál, hova menj és mit hallgass. Kaja, pia, kocsma, étterem, utazás, zene vagy csak otthoni vacakolás? Dönteni nehéz. De Medve megmondja merre menj...

Friss topikok

  • paRADIcsom: :):) (2009.12.17. 22:24) Prága
  • MézesGrizzly: @paRADIcsom: Ata bazmeg, nem megmondtam, hogy beszállhatsz ha akarsz!? Mck. (2009.12.02. 08:06) Első mutatkozás.
  • paRADIcsom: Többen is úgy érzik a környezetemben - természetesen magamat is beleértve - hogy igazságtalan maga... (2009.11.29. 22:58) Sport?

Linkblog

2010.01.14. 22:12 MézesGrizzly

Az vagy amit megeszel!

 Számomra mindíg is furcsa volt/lesz, hogy az emberek nagy többségének milyen keveset jelent az étkezés. Igen, ez az elsőre talán meghökkentő kijelentés igenis igaz! Az embereket az evés nem érdekli, az átlag számára ez egyszerűen a létfenntartással kapcsolatos egyik tevékenység.

 Most persze nem csak azokra a szerencsétlen sorsú fajtársainkra gondolok akik kényszerűségből esznek olyan minőségű kaját amit én a kutyámnak sem adnék. A pénz, a lehetőség hiánya és a nyomorúságból fakadó butaság nagy úr. Nem lehet azért senkit elítélni, hogy elhiszi amit a hipermarketben reklámoznak ha már nincs másra egyáltalán pénze.

Itt most inkább azokra gondolok akik megtehetnék, hogy normális kaját egyenek de igénytelenségből nem teszik. Persze ennek is több rétege van, és mint minden bajnál, ennél is mélyre kell ásni ha meg akarjuk érteni a miérteket.

 Mert hol is kezdődik minden? Hát persze, a gyerekkornál. A kölköket a az anyatej korai elvételével szakítják el először az egyészséges, minőségi táplálkozástól. Aztán jönnek a különféle óvodai, iskolai menzák. A gyerekeink olyan ételt esznek aminek ha összetevőit, adalékanyagainak kémiáját és elkészítési módját látnák a szülők, biztosan nem engednék, hogy csemetéjük megegye. Az én lányom nem is eszi. Bizony: egészségtelen, ízetlen szarokon pallérozódik a magyar ízlés. Csoda-e hát, ha ezután egy átlag szar étterem el tudja varázsolni az embert?

 Folytatódik aztán a történet az élelmiszerismeret és a konyhai ismeretek teljes hiányával. Országunkban megdöbbentően nem érdekli a fogyasztókat, hogy milyen szar ipari melléktermékekért adnak ki pénzt, étel megnevezéssel. Olvasott már valaki olcsó virsli termékösszetétel cimkét?  Feltűnt már, hogy ipari szalonna, bőrke, szójagranulátum, emulgeátor, ízfokozó, élelmiszerszínezék (engedélyezett!!!), térfogatnövelő, E betűs szarok tömkelege található benne. És még mi minden ami most nem jut eszembe. Ki az aki ezeket külön-külön, összedarálás előtt megenné? Egy készkaja cimke számomra kész horror.

De miért is esszük őket? Mert finomnak nem mondhatóak. Hát mert nem tudunk főzni, ha tudnánk sem lenne rá időnk, és persze így is ízlik hiszen ezeken az ízeken nőttünk föl.

Közhely, hogy mindenki az anyja főztjét szereti, ahhoz hasonlít mindent később. De akinek nem főzött az anyja (esetleg szarul főzött, vagy csak átlag-szarul…,stb) az a Mekis kaját vagy a mirelit készkaját is szeretheti. Vagy a fűrészport.

 Emberek! Miért nem főztök? Annyi egyszerű, finom, egészséges, percek alatt elkészíthető étel van a világon.

Egyszerűen nem hiszem el, hogy ennyire nem fontos ez. Hogy hihetitek, hogy ha szart esztek nem váltok szarrá. Döbbenetes.

 A másik érthetetlen rejtély számomra az a réteg aki megteheti simán, hogy minőséget válasszon, jó drága étterembe járjon és mégsincs fingja sem, hogy mi a minőségi étel.

 Engem gyerekkorom óta foglalkoztat a gasztronómia, volt szerencsém, hogy a szüleimet is érdekelte ez. Finnyás voltam (és maradtam ma is az), céltáblája  minden csoportosulásban az evvel kapcsolatos, sznobságomra vonatkozó tréfáknak, amiket több-kevesebb sikerrel álltam. Na, nem akarom nagyítani, szakértő nem lettem, főzni is inkább szeretek mint tudok de érdekel a téma és érdekel, hogy mit tömök a fejembe.

 Jártam rengeteg flancos, számtalan lepusztult de mindeniknél több jellegtelen étteremben, kocsmában. Ehhez a nagy számhoz képest nagyon kevés helyen ettem igazán jót. Sajnos kevés a jó étterem Magyarországon és ez alapvetően az őket eltartó vendégsereg igénytelenségéből fakad. Ha ma nyílik egy új, szuper étterem akkor az emberek divatból mennek oda. A többségnek zabot is lehetne adni evőzsákból, a körítés és a marketing elnyomja az ételt magát. Kifizetik a borsos számlát de el nem tudnák mondani, hogy mit ettek és milyen íze volt. Nem érdekli őket. Mert így nőttek fel.

 Biztos vagyok benne, hogy a gasztronómiai szakírók és receptkönyvek unalomig skandált igazsága nem jut el az emberek agyáig:

Jó kaja az amit minőségi alapanyagok felhasználásával és némi ételkészítési jártassággal készítenek el.

 Senki ne gondoljon semmi misztikára evvel kapcsolatban. Ha valaki fakezű antiszakács és még soha nem kapcsolt be tűzhelyet, az interneten némi böngészés után talál olyan kaját amit meg fog tudni csinálni magának. Ezer főzőtanfolyam van amire el lehet menni megtanulni az alapokat, nem is csillagászati áron. Minőségi alapanyagot venni pedig egyszerű. Meg kell nézni, hogy mi van rája írva, oda kell szokni egy normális zöldségeshez, esetleg rá kell nézni: megenném ezt az alapanyagot én?

 És ha ez a vélekedés egyszer majd 500 év múlva általános lesz hazánkban akkor nekem sem kell bosszankodnom a vacsoránál Mo. egyik legjobb hotelében, hogy ugye élvezhetetlen a koszt….

 Erről tudnék még fikázni vagy tíz oldalon át, de akkor mindenki tiszta rosszkedvű lenne, tehát irány: Konyhagyeplő!!!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kaja étterem ízlés menza


A bejegyzés trackback címe:

https://medvemegmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr561673313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása